Menu

Jak zrobić sos Chipotle

3 lata temu

Być może słyszeliście już o sosie Chipotle. Jest to ostre chili, które jest szeroko stosowane w daniach w stylu meksykańskim, jak również w kuchniach inspirowanych meksykiem na całym świecie. Ten przepis jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetnie nadaje się do sałatek, jako sos do maczania i jako marynata. Co najlepsze, jest gotowy w około pięć minut! Ten sos jest idealnym dodatkiem do dań w stylu meksykańskim, czy to skrzydełek z kurczaka, domowej sałatki taco, czy nawet wolno gotowanej wieprzowiny z ananasem. Idealna równowaga między ostrością a kremowością sprawia, że jest to sos, który z pewnością zaspokoi wszystkie gusta.

Aby zrobić sos chipotle, po prostu obierz skórki z chipotles i gotuj, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj cebulę, czosnek i chipotles w adobo do blendera lub robota kuchennego. Rozdrobnić mieszankę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pomidory i pastę chili, i kontynuuj puree, aż będzie gładkie. Po uzyskaniu gładkości, wymieszaj sól i kontynuuj przetwarzanie, aż sos osiągnie wybraną przez Ciebie konsystencję. Sos Chipotle może być przechowywany w lodówce do tygodnia i jest świetnym dodatkiem do tacos, burgerów i nie tylko.

Jeśli wolisz łagodniejszy sos, dodaj pół papryki chipotle, a następnie użyj pozostałej połowy do sosu. Aby zrobić wegański ketchup lub majonez, możesz wmieszać do niego ćwierć filiżanki kwaśnej śmietany z nerkowców. Możesz również wmieszać dodatkową połowę papryki chipotle. Upewnij się, że przechowujesz resztki sosu chipotle w szczelnym pojemniku, ponieważ zachowuje on tydzień w lodówce.

Gdy robisz sos chipotle, zawsze sprawdź chili, którego używasz. Jeśli chcesz mieć łagodniejszy sos, dodaj tylko pół papryki i usuń nasiona. Jeśli chcesz bardziej pikantny sos, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę na raz. Możesz również użyć tego sosu jako sosu do sałatek, emulgując żółtka i olej w majonezie. Zrób go tak ostrym lub łagodnym, jak wolisz.

Możesz użyć pasty chipotle w całości lub w małych pojemnikach. Meksykańska crema może być używana jako substytut kwaśnej śmietany. Podczas gdy kwaśna śmietana jest powszechnie dostępna, prawdziwy majonez doda jeszcze więcej smaku. Prawdziwy majonez jest lepszy od wersji beztłuszczowych. Świeża kolendra dodaje ziołowego smaku do sosu. Sosy Chipotle są ważną przyprawą dla miłośników taco na całym świecie! Wypróbuj te przepisy już dziś!

Aby przygotować sos chipotle, należy przygotować papryczki chipotle. Papryki te uprawiane są w Meksyku i muszą być dojrzałe. Plantatorzy następnie suszą papryki, aby przygotować sos. Po dojrzeniu, papryki są wędzone przez kilka godzin. Powstała pasta jest następnie dodawana do sosu, który zawiera proszek chili, pomidory i inne przyprawy. Kiedy już zrobisz pastę chipotle, możesz użyć jej do wszystkich rodzajów potraw. Sos Chipotle może być używany na różnych przedmiotach, od sosów sałatkowych do ostrych papryczek chili.

Dla Twojej wygody, sos Chipotle jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możesz dodać kilka składników, takich jak kwaśna śmietana i majonez, i używać go jako dip lub dodatek do wielu potraw. Dobrze zachowuje się przez tydzień w lodówce. Pamiętaj tylko, aby przechowywać w lodówce resztki, ponieważ będzie się rozdzielać, jeśli zamarznie. Sos ten można zamrozić na okres do miesiąca.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *