Menu

Jak zrobić słodkie wino z winogron

3 lata temu

Aby zrobić jak najlepsze słodkie wino, skoncentrować zawartość cukru w winogronach na początku procesu produkcji wina. Pozwoli to części cukru z winogron przetrwać proces fermentacji bez przekształcania go w alkohol lub dwutlenek węgla. Zawartość cukru jest ważna, ponieważ drożdże, które produkują wino, naturalnie umierają przy około 15% ABV. Jeśli tak jest, winogrona powinny być zbierane i zacierane ręcznie. Ważne jest, aby nie zrywać pestek w winogronach, ponieważ sprawią one, że wino będzie gorzkie.

Pierwszym krokiem w produkcji słodkiego wina jest wybór dojrzałych winogron. W przypadku winogron dojrzałość może być zaletą, ale wyższy poziom cukru ukryje pożądane smaki owoców. Drugi krok polega na dodaniu cukru. Oprócz cukru, należy dodać do winogron kwasowość. Dla słodkiego wina, kwasowość musi być obecna, aby zrównoważyć zawartość cukru. Powinno być fermentowane co najmniej pięć miesięcy przed zebraniem winogron.

Proces wytwarzania wina z własnych winogron jest dość prosty i łatwy. Można znaleźć wiele przewodników DIY wina online. Wiele z tych przewodników nadmiernie upraszcza proces i podejmuje naturalną drogę, ale te podejścia nie dają najlepszych rezultatów. Wymagają one raczej zmiażdżenia winogron i wyciskania ich, dlatego proces ten jest tak kluczowy. Proces trwa kilka tygodni, w zależności od rodzaju winogron, które wybierzesz.

Dodawanie cukru do wina nie jest łatwym procesem. W większości przypadków ludzie wolą wino z odrobiną słodyczy. Dodanie cukru do wina jest jednym ze sposobów, aby wino stało się ponownie słodkie. Dobrym sposobem na dodanie cukru jest użycie sorbatu potasu, substancji, która zapobiega wzrostowi drożdży. Jeśli nie chcesz używać cukru, po prostu dodaj trochę wody z cukrem. Nie musi być jej zbyt dużo, ale pomoże przywrócić słodycz wina.

Aby stworzyć słodkie wino, będziesz musiał dodać cukier trzcinowy, który jest używany jako pasza dla drożdży. Te z kolei będą przekształcać cukier w alkohol. Zawartość alkoholu w winie będzie zależała od ilości dodanego cukru. Dwa funty cukru trzcinowego mogą dać cierpkie wino. Syrop klonowy lub miód będzie produkować miód pitny i acerglyn. Te dwie substancje są różne w naturze.

Po fermentacji wino będzie starzało się w beczce, aby rozwinąć swoje aromaty i smaki. Niektórzy winiarze starzeją swoje wino w dębowych beczkach, co nadaje mu cieplejsze nuty. W zależności od stylu i rodzaju wina, proces ten może trwać miesiące, a nawet lata. Oczywiście, nie jest to proces niezawodny. Potrzebujesz cierpliwości, precyzji i odpowiedniego sprzętu. Pomimo tego wszystkiego, będziesz zaskoczony jakością produktu końcowego.

Musisz najpierw określić, jaki rodzaj winogron masz na swojej nieruchomości. Najczęściej spotykane winogrona do produkcji wina to Concord, Syrah i Cabernet Sauvignon. Możesz łatwo określić, jaki rodzaj winogron masz pod ręką, patrząc na wielkość owoców. Na przykład, jeśli winogrona są zbyt duże, są to najprawdopodobniej winogrona stołowe, a nie winogrona do wina. Kiedy już znasz rodzaj winogron, możesz rozpocząć proces produkcji wina.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *