Menu

Jak zrobić zapiekankę z grzybami

2 lata temu

Ten przepis na klasyczną i pyszną zapiekankę grzybową wykorzystuje trzy sery w panierce i maślane grzyby. To wytrawne danie jest łatwe do przygotowania. Dla smakosza dotyk, zastępuje kwaśną śmietanę, zakwas chleb, lub kurczaka rosół dla śmietany grzybowej zupy. Grzyby występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach, więc pamiętaj, aby je ćwiartować. Mieszanka grzybów powinna być zwieńczona obfitą warstwą sera.

Jeśli nie możesz znaleźć świeżych grzybów, użyj odmian baby bella lub portabello. Oprócz suszonych grzybów możesz użyć dowolnego rodzaju sera, na który masz ochotę. Możesz też dodać więcej niż jeden słoik zupy z puszki. Możesz też dodać do sosu zioła i cebulę w proszku. Dodatkowo możesz użyć odrobiny śmietany, aby sos był bardziej soczysty. Jako ostatni akcent, podaj to danie ze stroną kremowego kurczaka parmezanowego lub przepisem na kurczaka ze szparagami.

Aby rozpocząć danie, wymieszaj razem grzyby i białą cebulę. Dodaj suszony tymianek i pietruszkę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj wino na patelnię i gotuj mieszankę, aż w większości odparuje. Następnie dodaj śmietanę i ser. Pozwól, aby zapiekanka pozostała w temperaturze pokojowej przez co najmniej dwie godziny przed podaniem. Po schłodzeniu można ją przechowywać w lodówce przez 4 dni lub zamrozić przez 3 miesiące.

Aby stworzyć kremowy sos grzybowy, połącz składniki wymienione powyżej. Możesz również użyć różnych rodzajów grzybów. Podczas gdy białe grzyby są tradycyjnym składnikiem, możesz również użyć innych rodzajów grzybów. Grzyby po ugotowaniu powinny zmniejszyć swoją objętość o około 1/3 pierwotnej objętości. Możesz również dodać szałwię lub inne zioła. Aby uzyskać bardziej egzotyczny smak, spróbuj dodać brokuły i/lub paprykę. Tylko pamiętaj, aby używać neutralnego oleju podczas gotowania białych grzybów.

Przygotuj dużą patelnię dla grzybów. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Dodaj pół szklanki oliwy z oliwek. Gdy grzyby będą już lekko zrumienione, dodaj pół ząbka czosnku. Gotuj grzyby, aż zaczną uwalniać płyn. Pod koniec gotowania powinieneś mieć cienką kałużę płynu na dnie patelni. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż wszystko się połączy. Gdy grzyby będą ugotowane, przykryj zapiekankę pokrywką.

Przygotuj dno naczynia do zapiekanek. Umieść kromkę chleba lub 3/4 bagietki w naczyniu do pieczenia. Wymieszaj ze sobą roztopione masło i czosnek, a następnie rozprowadź masło po kromkach chleba. Posypać je solą czosnkową. Wstaw zapiekankę do piekarnika. Gdy wierzch się zrumieni, podawaj na ciepło. To kilka podstawowych kroków w przygotowaniu pysznej i pocieszającej zapiekanki z grzybami.

Powinnaś mieć wystarczająco dużo składników, aby zrobić pyszną i sycącą zapiekankę z kurczaka i grzybów. Prosty i łatwy przepis na zapiekankę z kurczaka i pieczarek, wymaga tylko kilku zszywek ze spiżarni i minimalnego przygotowania. Może być przygotowany z wyprzedzeniem i zamrożony dla łatwego gotowania później. Możesz nawet podarować ten posiłek jako prezent. Gotowanie dla innych jest zawsze przemyślanym prezentem. Wszystko czego potrzebujesz to kilka składników i naczynie do zapiekania.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *