Menu

Jak zrobić kiszone warzywa

3 lata temu

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić kiszone warzywa, to trafiłeś we właściwe miejsce! Ten prosty proces pozwoli uzyskać pysznie chrupiące i kiszone warzywa. Kiszone warzywa mogą przetrwać miesiące w lodówce. Aby uczynić je jeszcze smaczniejszymi, możesz dodać do solanki swoje ulubione składniki i aromaty. Ten przepis jest łatwy do wykonania, a rezultaty Cię zadziwią! Oto kilka szybkich i łatwych przepisów na marynowane warzywa:

Po pierwsze, upewnij się, że warzywa są równej wielkości. Odetnij łodygi, jeśli nie są zbyt atrakcyjne. Do solanki możesz użyć dowolnego rodzaju octu, ale dobrze sprawdza się proporcja 1:1 wody do octu. Po przygotowaniu solanki, czas dodać warzywa do słoika. Chociaż istnieje wiele sposobów na zrobienie marynowanych warzyw, ten przepis jest jednym z najłatwiejszych.

Przygotuj słoiki do marynowania. Możesz użyć czystych słoików mason lub skorzystać ze zmywarki. Dodaj do słoika warzywa, przyprawy i ząbki czosnku. Możesz również dodać kilka kropel miodu, aby nadać warzywom słodki smak. Gdy solanka będzie gotowa, przykryj słoiki i przechowuj je w lodówce. Ostatecznie możesz użyć kiszonych warzyw jako pysznej przystawki, a nawet możesz je dać w prezencie.

Aby zrobić kiszone warzywa, musisz połączyć warzywa z płynem do kiszenia. Wypełnij słoiki warzywami, pozostawiając około pół cala przestrzeni między nimi. Pozwól warzywom ostygnąć na ladzie przed ich otwarciem. Po otwarciu, kiszone warzywa będą przechowywane przez około trzy do czterech tygodni w lodówce. Możesz użyć przypraw, takich jak kminek lub pieprz jalapeno, aby je doprawić.

Możesz użyć dowolnego rodzaju ogórka lub warzywa. Spróbuj cukrów Kirby, jeśli nie masz ogórka. Są bardziej aromatyczne i pyszne niż te kupione w sklepie! Możesz również spróbować słodzika, takiego jak miód lub syrop klonowy. Kiszone warzywa będą smakować lepiej niż kiedykolwiek! Ale nie rezygnuj jeszcze ze słoików! Zrób je samodzielnie w domu! Będziesz zadowolona, że to zrobiłaś!

Łatwe kiszone warzywa to idealny sposób na zachowanie świeżych produktów do późniejszego wykorzystania. Użyj ich na kanapkach lub sałatkach i ciesz się! Niezależnie od tego, czy wolisz ostre czy łagodne, marynowane warzywa sprawią, że Twój następny posiłek będzie jeszcze smaczniejszy! Spróbuj przygotować partię kiszonych warzyw już teraz! Będziesz zaskoczony tym, jakie to proste! A ponieważ są łatwe do wykonania, nawet nowicjusz może je zrobić!

Aby zrobić kiszone warzywa, musisz najpierw przygotować warzywa. Wybierz warzywa, które będziesz kisić. Możesz zrobić kiszone ogórki, grzyby, a nawet całą masę różnych warzyw. Pamiętaj tylko, że ocet winny ryżowy da Ci najlepiej smakujące kiszone warzywa. Tradycyjnie, warzywa były fermentowane w celu przechowywania ich przez lata. Proces ten znany jest jako laktofermentacja i wprowadza korzystne bakterie do ludzkiego przewodu pokarmowego. Jeśli nie masz ryżowego octu winnego, możesz zastąpić zwykły biały ocet. W przeciwnym razie będą bardziej kwaśne i nie będą smakować tak samo. Możesz też dodać do płynu do kiszenia pokrojony imbir.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *