Menu

Jak zrobić bakłażana – 5 prostych sposobów na pyszne dania z pieczonych warzyw

2 lata temu

Jeśli chodzi o przygotowywanie własnych dań z pieczonych warzyw, bakłażan jest wszechstronnym wyborem. Ma łagodny smak i jest niskokaloryczny, ma tylko 20 kalorii na filiżankę. Możesz piec bakłażana lub panierować go i smażyć w głębokim tłuszczu. Mimo że bakłażan jest warzywem, często mylony jest z owocem. Aby uzyskać jak najwięcej z niego, oto niektóre ze sposobów, w jaki można go przygotować.

Aby uzyskać najlepsze z tego obfitego warzywa, spróbuj zamarynować go w pysznym sosie. Następnie dodaj go do miski z ciepłym ryżem. Zwieńcz go bazylią, miętą, kolendrą lub tostowanymi ziarnami sezamu. To danie będzie kompletne. Podawaj z ulubionym sosem i ciesz się. Jeśli nie masz żadnego z tych składników, spróbuj użyć sosu takiego jak pesto lub azjatycki sos barbecue.

Aby przygotować solankę, musisz pokroić bakłażana wzdłuż lub w rundy. Mniejsze bakłażany mogą wymagać przekrojenia na pół lub pokrojenia w rundy. Po przygotowaniu solanki należy opłukać go świeżą wodą i delikatnie wycisnąć nadmiar wody. Alternatywnie możesz obtoczyć plastry bakłażana w bułce tartej, włoskiej bułce tartej lub czosnku w proszku. Upewnij się tylko, że masz wystarczająco dużo rąk, aby zakończyć ten proces. Solony bakłażan będzie smacznym przysmakiem, kiedy będzie gotowy!

Pieczony bakłażan może być smażony w oliwie z oliwek, lub pieczony. Tak czy inaczej, można uzyskać ten sam efekt. Możesz również zwieńczyć pieczonego bakłażana mozzarellą i parmezanem. W zależności od osobistych preferencji, możesz nawet spróbować zrobić go w swoim piekarniku! Następnie, jesteś gotowy, aby zaimponować swoim znajomym i rodzinie! Smacznego! Co jest najlepsze w bakłażanie? To pyszne danie można zrobić w mniej niż godzinę!

Pierwsze, przygotuj swoje składniki. Aby uzyskać pyszną i zdrową przekąskę, możesz zrobić plastry bakłażana, które świetnie smakują i są łatwe dla portfela. Jeśli zamierzasz zjeść go jako część posiłku, idealnym sposobem jest przygotowanie go z wyprzedzeniem. Postaraj się pokroić go w plastry, które są nieco grubsze niż przeciętne. Następnie rozłóż je na talerzu lub tacy, skrop oliwą z oliwek i posyp czarnym pieprzem, sproszkowanym czosnkiem i solą morską. Po ugotowaniu plastrów, przed podaniem dodaj szczyptę ketchupu.

Po przygotowaniu składników, następnym krokiem jest przygotowanie bakłażana. Zazwyczaj smażenie bakłażana jest najprostszym sposobem na jego przyrządzenie. Patelnia musi być wystarczająco gorąca, aby pomieścić plastry i możesz użyć trzech do czterech łyżek oliwy z oliwek, aby ją natłuścić. Upewnij się, że nie tłoczysz bakłażanów, ponieważ spowoduje to ich rozpadnięcie się. Gdy bakłażan jest już całkowicie ugotowany, powinien łatwo przesuwać się przez nóż.

Gdy bakłażan jest już pokrojony, umieść go na blasze do pieczenia. Spryskać plastry bakłażana oliwą z oliwek i posypać solą. Posypać pieprzem do smaku. Gotuj bakłażana do uzyskania złotego koloru. Po ugotowaniu przenieś plastry bakłażana na papierowe ręczniki, aby wchłonąć nadmiar oleju. Możesz podać te pyszne chipsy z bakłażana jako dodatek do następnego posiłku. Ten przepis sprawi, że chipsy z bakłażana będą smakować wyśmienicie i sprawią, że Twoi goście będą domagać się więcej.

Podobne tematy

Zostaw Odpowiedź

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *