Tradycyjnie barszcz przyrządza się na bulionie wołowym i doprawia chrzanem. Jeśli nie masz bulionu wołowego, możesz użyć zamiast niego bulionu warzywnego. Barszcz jest również doskonały do zamrażania. Możesz go przechowywać w torebkach do zamrażania przez okres do trzech miesięcy. Jeśli chcesz zrobić wegańską wersję barszczu, możesz zastąpić kwaśną śmietanę zamiast creme fraiche.
Chrzan to przyprawa, która dobrze komponuje się z burakami i jest często używana do przyrządzania barszczu. Nadaje on również zupie własny smak. Jeśli chcesz zrobić delikatniejszą wersję tego dania, możesz użyć wiosennych korzeni chrzanu. Są one nieco trudne do obrania, ale doskonale nadają się do zrobienia delikatnego kremu chrzanowego.
Robiąc barszcz, ważne jest, aby zacząć od odpowiednich składników. Możesz użyć bulionu warzywnego zamiast wołowego, a zamiast marchwi możesz użyć buraków. Ważne jest również, aby upewnić się, że zupa jest wystarczająco słodka. To zapewni, że warzywa będą się prawidłowo gotować. Jeśli nie chcesz, aby zupa była zbyt kwaśna, możesz dodać ocet. Ilość octu, którego używasz, zależy od jego kwasowości. Należy również pamiętać o dodaniu do zupy dużej ilości kwaśnej śmietany. Zapewni to bogactwo, które uzupełni dymne bogactwo dania.
Istnieje wiele rodzajów barszczu, ale wszystkie można zrobić z buraków. Można z nich zrobić zupę o wielu smakach i kolorach, a nawet zrobić z nich puree. Można też zrobić zupę z samych buraków, a następnie udekorować ją kwaśną śmietaną. Dla ciekawszej odmiany można zrobić zupę, która jest przecierowa, a następnie zagęszczona bulionem.
Do tego przepisu, będziesz potrzebował sześć filiżanek gorącej wody. Będziesz również potrzebował dużego garnka. Będziesz musiał gotować wodę przez pięć minut, a następnie dodać do niej buraki. Można również dodać marchew i seler do garnka po dodaniu buraków. Należy gotować warzywa przez około piętnaście minut przed dodaniem buraków.
Po ugotowaniu buraków przez około piętnaście minut, będziesz chciał je rozgnieść. Można do tego użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera. Gdy buraki są już utarte, można dodać kwaśną śmietanę. Możesz również dodać do garnka listki koperku, aby dodać trochę smaku do zupy.
Po ugotowaniu warzyw, będziesz chciał dodać ocet i chrzan. Można również dodać trochę cukru, a nawet dodać liście laurowe i nasiona gorczycy do garnka. Po dodaniu tych składników, można jeszcze trochę pogotować zupę i podać ją z plastrem polędwicy. Jeśli chcesz podać zupę na zimno, możesz ją podać z pikantnym chrzanowym sosem jogurtowym.
Podobne tematy