Używanie aronii w słoikach może być fajnym sposobem na cieszenie się smakiem tego pysznego owocu. Możesz zrobić z niego syrop, sok, dżem lub likier. Aronie można również wykorzystać w przepisach na wypieki, sałatki, sałatki owocowe i smoothies. Możesz nawet zamrozić sok i wykorzystać go później w zimie.
Aby zrobić dżem z aronii, będziesz potrzebował kilku podstawowych składników. Będziesz potrzebował jednej filiżanki rozgniecionych jagód aronii, cukru i wody. Możesz użyć dowolnego rodzaju jagód, na które masz ochotę. Na przykład, możesz użyć jeżyn, malin i jagód.
Gdy już masz swoje składniki, będziesz chciał je połączyć w dużym garnku. Będziesz chciał gotować jagody przez około 30 minut. Podczas gotowania, będziesz chciał mieszać mieszaninę od czasu do czasu. Będziesz także chciał dodać cukier, wodę i pektynę. Pektyna pomoże ustawić galaretkę, a cukier pomoże utrzymać ją w słodkim stanie. W zależności od przepisu, możesz, ale nie musisz, dodać sok z cytryny.
Jeśli planujesz zamrozić dżem, będziesz musiał umieścić go w słoiku, więc będziesz musiał użyć pokrywki. Możesz kupić słoik, który wyskakuje w górę i w dół, lub możesz użyć słoika, który został już zapięty. Tak czy inaczej, będziesz chciał się upewnić, że pokrywa jest na słoiku mocno. Jeśli chcesz użyć słoika, który jest już zapięty, musisz usunąć powietrze ze słoika. Pomoże to dżemowi zachować świeżość przez kilka miesięcy.
Możesz również zrobić nalewkę z jagód aronii. Jest to przepis, który możesz wykorzystać w smoothies, sałatkach owocowych i sosach sałatkowych. Jest łatwy do wykonania i jest bardzo smaczny.
Jeśli szukasz szybkiego przepisu, możesz zrobić dżem z aronii/mieszanych jagód. Będziesz musiał połączyć jagody aronii z dowolnymi innymi jagodami, które chciałbyś. Na przykład, jeśli chcesz zrobić dżem truskawkowy i aroniowy, połączysz 3 filiżanki soku z aronii z filiżanką soku truskawkowego, 1 filiżanką jeżyn i 1 filiżanką malin. Do jagód i soku trzeba będzie też dodać cukier.
Możesz zrobić sok z jagód aronii wyciskając jagody, aby wydobyć sok. W tym celu należy najpierw oczyścić jagody. Alternatywnie, możesz zrobić sok z aronii w stalowej sokowirówce. Możesz również dodać kwasek cytrynowy lub liście wiśni do soku, aby nadać mu więcej smaku.
Jagody aronii są zwykle spożywane na świeżo, ale można z nich również zrobić sok, który można wykorzystać do śniadaniowych smoothies, lodów, a nawet do deseru. Możesz również zamrozić sok, co pomoże zmniejszyć cierpkość. Możesz również użyć soku z aronii w naleśnikach lub jako dodatek do sałatek.
Możesz również zrobić winegret z jagód aronii. Jest to smaczny dressing, który możesz stosować na sałatkach, w smoothies, a nawet na muffinach z jagodami.
Podobne tematy