Jeśli zastanawiałeś się jak zrobić karmel w domu, jest kilka ważnych rzeczy, które powinieneś wiedzieć. Użycie karmelizatora pozwoli Ci uzyskać bardziej karmelowe wykończenie, ale może też sprawić, że karmel będzie ziarnisty. Jeśli nie jesteś pewien, co zrobić ze swoim karmelizerem, możesz przeczytać poniższe wskazówki. Postępuj zgodnie z tymi instrukcjami, a będziesz mieć smaczny smakołyk w krótkim czasie! Upewnij się również, że przeczytasz instrukcje dotyczące konkretnego typu karmelizatora, aby uniknąć krystalizacji.
Aby zrobić najlepszy karmel, zacznij od podgrzania patelni na małym ogniu. Mieszaj cukier w sposób ciągły. Kiedy cukier będzie miał ciemno-bursztynowy kolor, jest zrobiony. Po osiągnięciu tego etapu, zdejmij patelnię z ognia. Możesz użyć małego źródła ciepła do podgrzania ciężkiej śmietany, np. mikrofalówki, aby lepiej się wymieszała. Jeśli jesteś fanem bourbona lub whiskey, możesz dodać je do karmelu po tym, jak cukier osiągnie głęboki bursztynowy kolor. Sól można dodać na końcu również.
W trakcie robienia karmelu w domu, pamiętaj, że warunki pogodowe będą miały wpływ na Twoje wyniki. Używanie patelni z ciężkim dnem będzie równomiernie rozprowadzać ciepło i zapobiegnie przypalaniu się cukru. Wybierz również patelnię, która ma dużą powierzchnię, ponieważ małe patelnie spowodują krystalizację cukru i zrujnują teksturę karmelu. Upewnij się, że przeczytałeś przepis dwa razy i przygotuj się na chłodny dzień, ponieważ wilgotne powietrze wpłynie na teksturę karmelu.
Aby zacząć robić karmel w domu, musisz podgrzać rondel z ciężkim dnem na średnio-wysokim ogniu. Cukier powinien osiągnąć 320 stopni Fahrenheita, czyli około 160 stopni Celsjusza. Jeśli cukier zacznie się przypalać, możesz dodać niewielką ilość wody. Woda sprawi, że cukier będzie się gotował bardziej równomiernie, ale też dłużej potrwa jego karmelizacja. Jeśli cukier zacznie się palić, zanim osiągnie odpowiedni etap, wystarczy dodać kolejne pół szklanki wody.
Należy pilnować syropu cukrowego, ponieważ mieszanie może spowodować jego zatarcie. Energiczne mieszanie spowoduje jego krystalizację. Należy utrzymywać niskie temperatury i unikać zbyt częstego mieszania. Po ostygnięciu karmelu możesz go przechowywać w lodówce, ale pamiętaj, że może się skrystalizować, jeśli nie schłodzisz go szybko. Ponadto, powinieneś nosić rękawice kuchenne podczas robienia karmelu.
Podczas przygotowywania karmelu, powinieneś posypać odrobinę soli, zwłaszcza jeśli chcesz, aby twój był solony. Trochę soli przechodzi długą drogę, jeśli chodzi o smak karmelu. Powinieneś zwrócić baczną uwagę na proces tworzenia karmelu, ponieważ jest to delikatny proces i nigdy nie powinieneś zostawiać go samego. Jeśli pozostawisz go bez nadzoru, może się przypalić. Po tym jak karmel został ostudzony, powinieneś zawinąć go w papier woskowy, aby przechowywać go w lodówce.
Podczas procesu gotowania, cukier musi być opiekany, aż zmieni kolor na głęboki bursztynowy. Oprócz cukru, należy dodać trochę soli, aby nie stał się zbyt słodki. Aby uniknąć gorzkiego smaku spalonego karmelu, dodaj do masy cukrowej odrobinę ekstraktu waniliowego. Patelnia o ciężkim dnie jest dobrym wyborem, aby utrzymać cukier w stanie gorącym. Dzięki temu będzie się on równomiernie ogrzewał. Ten krok zapewni, że karmel nie spali się zbyt szybko.
Podobne tematy