Aby szybko przygotować bitą śmietanę, użyj blendera lub blatu. Blender z możliwością ustawienia zmiennej prędkości, taki jak blatowy Vitamix, zrobi bitą śmietanę w mniej niż 30 sekund. Uruchom blender na najniższej prędkości i stopniowo zwiększaj prędkość, aby połączyć składniki, a następnie przekręć pokrętło do najwyższego ustawienia, aby włączyć powietrze. Cały proces zajmie od 10 do 20 sekund, w zależności od konsystencji, której pragniesz.
Istnieje kilka metod ubijania ciężkiej śmietany, w tym ręczne ubijanie i miksery stojące. Ręczne ubijanie zajmuje najwięcej czasu, ale pozwala na większą kontrolę. Dla większych partii, używając miksera lub blendera jest najlepszy. Mikser lub mikser stojący wykorzystuje szybkie obroty, aby dodać powietrze do kremu, co pozwoli uzyskać stabilny produkt. Ważne jest jednak, aby obserwować prędkość i utrzymywać stałą temperaturę.
Jeśli chcesz zrobić bitą śmietanę, która przetrwa dłużej, użyj roztworu żelatyny. To ustabilizuje śmietanę, utrzymując cząsteczki wody i białka w niej oddzielające się. Utrzyma ją również w stanie stałym i sztywnym, zapobiegając jej opadaniu. Jeśli nie jesteś pewna bitej śmietany, możesz spróbować dodać odrobinę żelatyny, rozpuszczonej w wodzie. Zadziała, ale nie jest tak gładka jak roztwór na bazie żelatyny.
Aby zrobić bitą śmietanę, musisz użyć wysokiej jakości ciężkiej śmietany o dużej zawartości tłuszczu. Jeśli nie masz ciężkiej śmietany, użyj zamiast niej cukru pudru. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Kiedy już zrobisz bitą śmietanę, możesz cieszyć się nią z każdym rodzajem deseru! Jeśli nie jesteś pewna, jakiej techniki użyć, śledź Instagram feed najlepszych przepisów na bitą śmietanę.
Bita śmietana, która nie ubija się prawidłowo, jest grudkowata. Jeśli tak się dzieje, dodaj świeżą śmietanę po jednej TBS na raz, ubijając na niskich obrotach. Bita śmietana z żelatyną pozostanie gęsta przez wiele godzin, a nawet dni. Można ją nakładać na desery lub używać jako dodatek do kawy lub gorącej czekolady. A jeśli nie jesteś pewien, czy użyć żelatyny, łatwo jest uzyskać odpowiednią konsystencję i smak, dodając do niej szczyptę żelatyny.
Bita śmietana jest często używana jako zamiennik kupionych w sklepie mrożonych polew. Zawiera ona mniej więcej taką samą ilość tłuszczu mlecznego, ale jest znacznie mniejsza. Zwykła bita śmietana zawiera około 30% tłuszczu mlecznego. Chociaż można użyć zwykłej bitej śmietany, najprawdopodobniej powróci ona do stanu płynnego, jeśli będzie dłużej przechowywana w lodówce. Najlepiej też podawać bitą śmietanę od razu, ponieważ jest tak uniwersalna i może być używana jako przyprawa do deserów lub gorącego napoju.
Możesz też użyć mikrofalówki do rozpuszczenia żelatyny. Pamiętaj tylko, aby zrobić to dobrze, aby uniknąć jej przegrzania i utraty zdolności żelowania. Po rozpuszczeniu żelatyny, dodaj resztę śmietany i ubijaj aż powstaną miękkie szczyty. Pamiętaj, aby nie przebijać śmietany, bo będzie żylasta i będzie smakować jak masło. Podobnie jak w przypadku masła, ważne jest, aby zahartować żelatynę przed dodaniem jej do śmietany.
Podobne tematy